5 Επεξεργασία Κειμένου

Για να ρυθμίσετε το σύστημά σας, πρέπει να κάνετε αλλαγές σε αρχεία κειμένου. Τα πιο πολλά από αυτά θα είναι στον κατάλογο /etc. Επίσης θα χρειαστεί να κάνετε su σε root για να μπορέσετε να τα αλλάξετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εύκολο πρόγραμμα ee, αλλά τελικά θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθετε και τον επεξεργαστή κειμένου vi. Υπάρχει ένας υπέροχος οδηγός για τη χρήση του vi στο αρχείο /usr/src/contrib/nvi/docs/tutorial αν το έχετε εγκαταστήσει.

Πριν κάνετε αλλαγές σε αρχεία ρυθμίσεων, μάλλον είναι καλή ιδέα να πάρετε κάποιο αντίγραφο ασφαλείας. Έστω ότι θέλετε να κάνετε αλλαγές στο /etc/rc.conf. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή cd /etc για να πάτε στον κατάλογο /etc και να γράψετε:

# cp rc.conf rc.conf.orig

επειδή η εντολή mv διατηρεί την αρχική ημερομηνία και τον ιδιοκτήτη ενός αρχείου. Τώρα μπορείτε να κάνετε ότι αλλαγές θέλετε στο rc.conf. Αν θέλετε το αρχικό πάλι, τότε θα εκτελέσετε mv rc.conf rc.conf.myedit (υποθέτοντας ότι θέλετε να κρατήσετε την αλλαγμένη έκδοση) και τότε

# mv rc.conf.orig rc.conf

για να επαναφέρετε τα πράγματα στην προηγούμενη τους κατάσταση.

Για να επεξεργαστείτε ένα αρχείο, δώστε

# vi filename

Μετακινηθείτε στο κείμενο με τα βελάκια. Το Esc (escape πλήκτρο) βάζει το vi σε κατάσταση εντολών. Ορίστε και μερικές βασικές εντολές:

x

σβήνει τον χαρακτήρα που πάνω του είναι ο δείκτης (cursor)

dd

σβήνει ολόκληρη την γραμμή (ακόμα κι αν αναδιπλώνει στο τέλος της οθόνης)

i

εισάγει κείμενο στο σημείο που είναι ο δείκτης

a

εισάγει κείμενο μετά τον δείκτη

Όταν χρησιμοποιήσετε την εντολή i ή την a, μπορείτε να εισάγετε κείμενο. Πατήστε Esc για να επιστρέψετε σε κατάσταση εντολών, όπου μπορείτε να δώσετε εντολές όπως

:w

για να γράψετε τις αλλαγές σας στο δίσκο και να συνεχίσετε να επεξεργάζεστε το αρχείο

:wq

για να γράψετε τις αλλαγές και να βγείτε από το vi

:q!

για να βγείτε χωρίς να σώσετε τις αλλαγές

/κείμενο

για να μετακινηθείτε στην πρώτη γραμμή που εμφανίζεται το κείμενο--μετά μπορείτε να πατήσετε /Enter (το πλήκτρο enter) για να βρείτε την επόμενη γραμμή που εμφανίζεται το κείμενο.

G

για να πάτε στο τέλος του αρχείου

nG

για να πάτε στην γραμμή n του αρχείου, όπου n είναι αριθμός

Ctrl-L

για να ξαναζωγραφιστεί η οθόνη

Ctrl-b and Ctrl-f

για να μετακινηθείτε μια οθόνη πίσω ή μια οθόνη μπροστά, όπως και στα προγράμματα more και view.

Εξασκηθείτε με το vi στον αρχικό σας κατάλογο, δημιουργώντας ένα καινούριο αρχείο με την εντολή vi filename, προσθέτοντας και αφαιρώντας κείμενο, σώζοντας το αρχείο, και φορτώνοντάς το πάλι. Το vi μερικές φορές επιφυλλάσει εκπλήξεις, επειδή είναι αρκετά περίπλοκο πρόγραμμα, οπότε κάποια στιγμή θα κάνετε κάτι που θα κάνει κάτι αναπάντεχο. (Σε κάποιους πραγματικά αρέσει το vi--είναι πιο ευέλικτο από το EDIT του DOS--δοκιμάστε να βρείτε βοήθεια π.χ. για την εντολή :r.) Χρησιμοποιήστε το Esc μια ή περισσότερες φορές για να είστε σίγουροι ότι είστε σε κατάσταση εντολών και συνεχίστε από εκεί αν κάτι δεν σας πάει καλά, να σώζετε συχνά με την :w εντολή, και χρησιμοποιήστε την εντολή :q! για να βγείτε και να αρχίσετε πάλι από την αρχή (από εκεί που σας άφησε η τελευταία :w εντολή) όταν αυτό χρειαστεί.

Τώρα μπορείτε να κάνετε cd στον κατάλογο /etc, να γίνετε root με την su, να χρησιμοποιήσετε το vi για να αλλάξετε το αρχείο /etc/group, και να προσθέσετε ένα χρήστη στην ομάδα wheel έτσι ώστε να έχει δικαιώματα root. Απλά προσθέστε ένα κόμμα και το όνομα του χρήστη μετά το τέλος της πρώτης γραμμής του αρχείου, πατήστε Esc, και χρησιμοποιήστε :wq για να σώσετε το αρχείο στο δίσκο και να βγείτε. Ισχύει αμέσως. (Δεν βάλατε κάποιο κενό μετά το κόμμα, σωστά;)

Αυτό το κείμενο, και άλλα κείμενα, μπορεί να βρεθεί στο ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.

Για ερωτήσεις σχετικά με το FreeBSD, διαβάστε την τεκμηρίωση πριν να επικοινωνήσετε με την <questions@FreeBSD.org>.
Για ερωτήσεις σχετικά με αυτή την τεκμηρίωση, στείλτε e-mail στην <doc@FreeBSD.org>.