Vertaald door René Ladan.
In de open-source wereld is het woord “Linux” bijna een synoniem van “besturingssysteem”, maar het is niet het enige open-source UNIX® besturingssysteem. Volgens de Internet Operating System Counter, draait sinds april 1999 31.3% van de machines op de wereld die met een netwerk verbonden zijn Linux. 14.6% draait BSD UNIX. Sommige van 's werelds grootste webinstallaties, zoals Yahoo!, draaien BSD. De drukste FTP-server van de wereld van 1999 (nu buiten werking), ftp.cdrom.com, gebruikte BSD om 1.4 TB aan gegevens per dag over te brengen. Het is duidelijk dat dit geen nichemarkt is: BSD is een goed bewaard geheim.
Dus wat is het geheim? Waarom is BSD niet bekender? Dit artikel behandelt deze en andere vragen.
In dit artikel zullen verschillen tussen BSD en Linux zo worden aangegeven.
BSD is een afkorting van “Berkeley Software Distribution”. Het is de naam van broncodedistributies van de universiteit van California te Berkeley, wat origineel uitbreidingen waren van het besturingssysteem UNIX van AT&T Research. Verschillende projecten over open-source besturingssystemen zijn gebaseerd op een uitgave van deze broncode die bekend staat als 4.4BSD-Lite. Ze omvatten ook een aantal pakketten van andere open-source projecten, opmerkelijk genoeg onder andere van het GNU-project. Het besturingssysteem in het geheel omvat:
De BSD-kernel, die proces-scheduling, geheugenbeheer, symmetrische multi-processing (SMP), apparaatstuurprogramma's, etc. afhandelt.
In tegenstelling tot de Linux-kernel zijn er een aantal verschillende BSD-kernels met verschillende mogelijkheden.
De C-bibliotheek, de basis-API voor het systeem.
De C-bibliotheek van BSD is gebaseerd op code van Berkeley, niet van het GNU-project.
Gereedschappen zoals shells, bestandsgereedschappen, compilers en linkers.
Sommige gereedschappen zijn afgeleid van het GNU-project, andere niet.
Het X Window-systeem, wat grafisch afbeelden afhandelt.
Het X Window-systeem dat in de meeste versies van BSD wordt gebruikt wordt onderhouden door één van twee aparte projecten, ofwel het XFree86™ project, of het X.Org project. Linux gebruikt dezelfde code. BSD specificeert normaliter geen “grafisch bureaublad” zoals GNOME of KDE, deze zijn wel beschikbaar.
Vele andere programma's en gereedschappen.
Volgende | ||
Wat, een echte UNIX®? |
Deze en andere documenten kunnen worden gedownload van ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.
Lees voor vragen over FreeBSD de documentatie alvorens contact te zoeken
<questions@FreeBSD.org>.
Vragen over deze documentatie kunnen per e-mail naar <doc@FreeBSD.org>.