Hoe goed er ook gepland wordt, soms draait een systeem gewoon niet zoals verwacht. Een oorzaak hiervoor kan een tekort aan wisselbestandruimte zijn. Als blijkt dat er meer wisselbestandruimte nodig is, kan dat eenvoudig. Er zijn drie manieren om de totale ruimte beschikbaar als wisselbestand te vergroten: een nieuwe harde schijf toevoegen, swappen over NFS of een wisselbestand maken op een bestaande (UFS of andere) partitie.
Kijk voor informatie over het beveiligen van het wisselbestand, welke opties hiervoor bestaan, en waarom dit gedaan zou moeten worden in Paragraaf 18.17 van het handboek.
Dit is natuurlijk de beste manier om de wisselbestandsruimte te vergroten en een goed excuus om een extra harde schijf toe te voegen. Die komt immers altijd wel van pas. In dat geval kan het beste de discussie over wisselbestandruimte in Paragraaf 11.2 nog eens herlezen worden om wat suggesties op te doen over hoe wisselbestandpartitie(s) het beste ingedeeld kunnen worden.
In het algemeen wordt swappen over NFS niet aangeraden behalve als het onmogelijk is om naar een lokale schijf te swappen. NFS-swappen wordt gelimiteerd door de hoeveelheid beschikbare bandbreedte en belast het de NFS-server.
Het is mogelijk om een bestand aan te maken van een bepaalde grootte en dit als swap te gebruiken. In dit voorbeeld wordt een bestand van 64 MB gebruikt, /usr/swap0. Uiteraard kan een willekeurige naam gebruikt worden.
Voorbeeld 11-1. Een wisselbestand aanmaken op FreeBSD
De kernel moet het stuurprogramma voor de geheugenschijf (md(4)) bevatten. Dat zit standaard in de kernel GENERIC.
device md # Memory "disks"
Het wisselbestand /usr/swap0 aanmaken:
# dd if=/dev/zero of=/usr/swap0 bs=1024k count=64
De correcte rechten op /usr/swap0 instellen:
# chmod 0600 /usr/swap0
Het wisselbestand opnemen in /etc/rc.conf:
swapfile="/usr/swap0" # Instellen op naam van wisselbestand als hulpwisselbestand gewenst is
De machine moet herstart worden of om het wisselbestand direct in te schakelen:
# mdconfig -a -t vnode -f /usr/swap0 -u 0 && swapon /dev/md0
Deze en andere documenten kunnen worden gedownload van ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.
Lees voor vragen over FreeBSD de documentatie alvorens contact te zoeken
<questions@FreeBSD.org>.
Vragen over deze documentatie kunnen per e-mail naar <doc@FreeBSD.org>.