FreeBSD levert binaire compatibiliteit met verscheidene andere UNIX® achtige besturingssystemen, waaronder Linux®. Op dit moment kan de vraag gesteld worden waarom FreeBSD nu precies Linux-binairen moet kunnen draaien. Het antwoord is dat veel bedrijven en ontwikkelaars alleen ontwikkelen voor Linux, omdat dat het nieuwste “hebbeding” is in de wereld van computers. Dat laat FreeBSD gebruikers al zeurend achter bij diezelfde bedrijven en ontwikkelaars om originele FreeBSD versies van hun applicaties. Het probleem is dat veel van deze bedrijven zich niet goed realiseren hoeveel mensen hun product zouden gebruiken als er ook FreeBSD versies van waren en de meesten blijven alleen voor Linux ontwikkelen. Dus wat moet een FreeBSD gebruiker doen? Hier komt de Linux binaire compatibiliteit van FreeBSD om de hoek kijken.
In een notendop stelt de compatibiliteit FreeBSD in staat om rond de 90% van alle Linux applicaties zonder wijzigingen te draaien. Dit omvat applicaties zoals StarOffice™, de Linux versie van Netscape®, Adobe® Acrobat®, RealPlayer®, VMWare™, Oracle®, WordPerfect®, Doom, Quake en meer. Er wordt zelfs gemeld dat in sommige gevallen Linux-binairen beter presteren op FreeBSD dan op Linux.
Er zijn echter enkele Linux-specifieke besturingssysteemeigenschappen die niet door FreeBSD ondersteund worden. Linux-binairen werken niet op FreeBSD als ze overvloedig gebruik maken van i386™ specifieke aanroepen, zoals het aanzetten van de virtuele 8086 modus.
Na het lezen van dit hoofdstuk weet de lezer:
Hoe Linux binaire compatibiliteit op een systeem aan te zetten;
Hoe aanvullende Linux gedeelde bibliotheken te installeren;
Hoe Linux applicaties op een FreeBSD systeem te installeren;
De implementatiedetails van Linux compatibiliteit in FreeBSD.
Aangeraden voorkennis:
Hoe extra software van derden te installeren (Hoofdstuk 4).
Deze en andere documenten kunnen worden gedownload van ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.
Lees voor vragen over FreeBSD de documentatie alvorens contact te zoeken
<questions@FreeBSD.org>.
Vragen over deze documentatie kunnen per e-mail naar <doc@FreeBSD.org>.