FreeBSD ondersteunt een breed bereik aan geluidskaarten, waardoor het mogelijk is van geluid van hoge kwaliteit op een computer te genieten. Hieronder vallen mogelijkheden om geluid op te nemen en af te spelen in de MPEG Audio Layer 3 (MP3), WAV en Ogg Vorbis formaten en vele andere formaten. De FreeBSD Portscollectie bevat ook programma's waarmee opgenomen audio bewerkt kan worden, waarmee geluidseffecten toegevoegd kunnen worden en aangesloten MIDI apparaten bestuurd kunnen worden.
Met wat experimenteren kunnen met FreeBSD videobestanden en DVD's afgespeeld worden. Er zijn minder programma's om video te encoderen, te converteren en af te spelen dan er zijn voor audio. Op het moment van schrijven is er bijvoorbeeld geen goed hercoderingsprogramma in de FreeBSD Portscollectie beschikbaar wat gebruikt kan worden om tussen formaten onderling te converteren, zoals mogelijk is met audio/sox. De software in dit landschap is echter sterk aan verandering onderhevig.
In dit hoofdstuk worden de stappen beschreven die uitgevoerd moeten worden om een geluidskaart in te stellen. Bij de installatie en instelling van X11 (Hoofdstuk 5) is al beschreven hoe videokaarten ingesteld kunnen worden, hoewel er nog wel een aantal mogelijkheden zijn om het afspelen te verbeteren.
Na het lezen van dit hoofdstuk weet de lezer:
Hoe een systeem zo in te stellen dat een geluidskaart wordt herkend;
Hoe getest kan worden of een kaart werkt;
Hoe problemen op te lossen met betrekking tot geluidsinstellingen;
Hoe MP3's en andere audio af te spelen en te maken;
Hoe video wordt ondersteund door de X server;
Welke video speler/encoderports goede resultaten geven;
Hoe DVD's, .mpg en .avi bestanden af te spelen;
Hoe de inhoud van CD's en DVD's naar bestanden geript kan worden;
Hoe een TV-kaart in te stellen;
Hoe een scanner in te stellen.
Er wordt aangenomen dat de lezer van dit hoofdstuk:
Weet hoe een nieuwe kernel in te stellen en te installeren (Hoofdstuk 8).
WaarschuwingHet proberen aan te koppelen van audio-CD's met mount(8) resulteert in ieder geval in een foutmelding en in het ergste geval tot een kernel panic. Dat type media heeft een formaat dat afwijkt van het gebruikelijke ISO-bestandssysteem.
Deze en andere documenten kunnen worden gedownload van ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.
Lees voor vragen over FreeBSD de documentatie alvorens contact te zoeken
<questions@FreeBSD.org>.
Vragen over deze documentatie kunnen per e-mail naar <doc@FreeBSD.org>.