Voor een aantal jaren werd FreeBSD niet officieel ondersteund als een gastheer-besturingssysteem door de beschikbare virtualisatiepakketten. Sommige mensen gebruikten oudere en meestal overbodige versies van VMware (zoals emulators/vmware3), die gebruik maakten van de Linux® binaire compatibiliteitslaag. Kort na de uitgave van FreeBSD 7.2 verscheen de Open Source Edition (OSE) van Suns VirtualBox™ in de Ports; Collectie als een programma dat voor FreeBSD zelf bedoeld is.
VirtualBox is een actief ontwikkeld en compleet virtualisatiepakket dat beschikbaar is voor de meeste besturingssystemen waaronder Windows®, Mac OS®, Linux en FreeBSD. Het kan evengoed Windows of UNIX® als gast draaien. Het komt in twee smaken, een opensource en een gesloten editie. Voor de gebruiker is de grootste beperking van de OSE waarschijnlijk het gebrek aan ondersteuning voor USB. Andere verschillen kunnen op de pagina “Editions” van de wiki van VirtualBox op http://www.virtualbox.org/wiki/Editions gevonden worden. Momenteel is alleen de OSE beschikbaar voor FreeBSD.
VirtualBox is beschikbaar als een FreeBSD-port in emulators/virtualbox-ose en kan met de volgende commando's geïnstalleerd worden:
# cd /usr/ports/emulators/virtualbox-ose # make install clean
Een nuttige optie in het configuratiescherm is de verzameling GuestAdditions programma's. Deze bieden een aantal nuttige mogelijkheden in gastbesturingssystemen, zoals integratie van de muiscursor (wat het mogelijk maakt om de muis te delen tussen de gast en de gastheer zonder dat er een speciale toetsencombinatie hoeft te worden gebruikt voor het omwisselen) en snellere video-rendering, met name in Windows-gasten. De gastaanvullingen zijn beschikbaar in het menu Devices, nadat de installatie van het gastbesturingssysteem is voltooid.
Er zijn enkele aanpassingen aan de instellingen nodig voordat VirtualBox voor het eerst wordt gestart. De port installeert een kernelmodule in /boot/modules welke in de draaiende kernel geladen moet worden:
# kldload vboxdrv
Voeg de volgende regel toe aan /boot/loader.conf om er zeker van te zijn dat de module altijd na een herstart wordt geladen:
vboxdrv_load="YES"
Voor versies van VirtualBox lager dan 3.1.2 is het nodig om het bestandssysteem proc aan te koppelen. Voor recente versies is dit niet nodig, die maken gebruik van de functies die door de bibliotheek sysctl(3) worden aangeboden.
Volg de onderstaande instructies op bij het gebruik van een oudere versie van de port om er zeker van te zijn dat proc juist is aangekoppeld:
# mount -t procfs proc /proc
De volgende regel is nodig in /etc/fstab om de instelling werkend te houden na een herstart:
proc /proc procfs rw 0 0
Opmerking: Als er zich een foutmelding voordoet die lijkt op de volgende wanneer VirtualBox vanaf de terminal wordt gedraaid:
VirtualBox: supR3HardenedExecDir: couldn't read "", errno=2 cchLink=-1Waarschijnlijk is de boosdoener het proc bestandssysteem. Controleer met het commando mount of het juist is aangekoppeld.
De groep vboxusers wordt tijdens de installatie van VirtualBox aangemaakt. Alle gebruikers die toegang tot VirtualBox nodig hebben moeten als lid van deze groep worden toegevoegd. Met het commando pw kunnen nieuwe leden worden toegevoegd:
# pw groupmod vboxusers -m uwgebruikersnaam
Gebruik de optie Sun VirtualBox van het menu van uw grafische omgeving of typ het volgende in in een terminal om VirtualBox te starten:
% VirtualBox
Bezoek de officiële website op http://www.virtualbox.org voor meer informatie over het configureren en gebruiken van VirtualBox. Aangezien de FreeBSD-port erg nieuw is, wordt het nog volop ontwikkeld. Kijk voor de laatste informatie en instructies om problemen op te lossen op de relevantie pagina in de FreeBSD-wiki op http://wiki.FreeBSD.org/VirtualBox.
Er wordt gewerkt om Xen™ als een gastheer-omgeving op FreeBSD te laten draaien.
Terug | Begin | Volgende |
FreeBSD als een gast-besturingssysteem | Omhoog | Lokalisatie - I18N/L10N gebruiken en instellen |
Deze en andere documenten kunnen worden gedownload van ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.
Lees voor vragen over FreeBSD de documentatie alvorens contact te zoeken
<questions@FreeBSD.org>.
Vragen over deze documentatie kunnen per e-mail naar <doc@FreeBSD.org>.